Zorgen voor een ander: je doet het ‘gewoon’ 

donderdag 06 juni 2024


Zorgen voor een ander: je doet het ‘gewoon’ 

Extra ondersteuning voor Capelse mantelzorgers 

Een grote groep Capellenaren zorgt langere tijd en onbetaald voor een ander: mantelzorgers. Sommige mensen doen dat zelfs 24/7. Een behoorlijk deel van deze mantelzorgers is jonger dan 24 jaar; 1 op de 4 jongeren helpt bij de zorg voor een naaste. Reden voor het Capelse college om extra ondersteuning te bieden aan deze belangrijke groep Capellenaren. 


Landelijke cijfers laten zien dat de vergrijzing de komende jaren nog verder toeneemt. Er komen alleen niet meer zorgprofessionals bij. Dit doet een beroep op ons allemaal. Steeds meer mensen worden mantelzorger. Omkijken naar elkaar wordt nog belangrijker; beter een goede buur, dan een verre vriend.  

Jonge mantelzorgers 
Kinderen en jongeren met een ziek of beperkt familielid hebben vaak veel aan hun hoofd. Ze maken zich zorgen, moeten thuis soms veel doen en kunnen daardoor in de knel komen met school of studie. En ook heel belangrijk: ze komen tijd te kort om jong te zijn.  

Van 1 tot en met 7 juni was het de Week van de jonge mantelzorger. Mantelzorg Capelle organiseerde deze week veel activiteiten voor jonge mantelzorgers. Zoals een dagje naar Diergaarde Blijdorp, een golfclinic en een spelletjesmiddag. 

Extra ondersteuning 
De laatste jaren is het Mantelzorg Capelle – onderdeel van Welzijn Capelle – goed gelukt mantelzorgers te bereiken en te ondersteunen. De mantelzorgcoaches konden al veel oudere mantelzorgers de juiste hulp bieden. De enige groep die sterk buiten beeld bleef, waren jonge mantelzorgers. Gelukkig krijgt Mantelzorg Capelle ook hen steeds beter in beeld.    

Wethouder vrijwilligersbeleid en mantelzorg Marc Wilson over de extra aandacht voor de jonge mantelzorger: “Wij vinden het belangrijk dat jonge mantelzorgers naast hun zorgtaken ook nog een leuke jeugd hebben. Tijd hebben voor vrienden, om te sporten of om naar school te gaan. Daarom investeren wij als gemeente dit jaar extra om mantelzorgers nog beter te kunnen ondersteunen.”  

1 op 1 ondersteuning 

Door extra te investeren kan Mantelzorg Capelle nog gerichter helpen. Met maatwerk kunnen de mantelzorgcoaches per persoon kijken welke hulp er nodig is. Zo kunnen zij nog meer ingaan op de behoefte van de jonge mantelzorger. Mantelzorger Thom van 9 jaar nam met veel enthousiasme deel aan de golfclinic: “Ik vind dat we jonge mantelzorgers nooit mogen vergeten. En in Capelle gaat dat goed.” Zichtbaar genoot Thom van de activiteit, maar ook van de tijd voor zichzelf, samen met andere jonge mantelzorgers. 

Ben jij mantelzorger? 
Wethouder Wilson wil dat iedere mantelzorger ondersteuning krijgt als daar behoefte aan is: ”Zorgen voor je partner, ouder, huisgenoot, kind, familielid of vriend. Je bent mantelzorger, maar grote kans dat je jezelf zo niet noemt. Door je relatie met de ander rolde je zo de zorg in. Vanzelfsprekend. Vanuit je hart. Ook voor jou staat Mantelzorg Capelle klaar. Wil je advies, een luisterend oor of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Mantelzorg Capelle. Meer informatie: www.mantelzorgcapelle.nu.”

Fotografie: Jan Kok
Bron: gemeente Capelle aan den IJssel en Mantelzorgcapelle.nl

Deze website maakt gebruik van (noodzakelijke) analytische cookies.

Meer info Weigeren