Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen op een rij, naar onderwerp. Mogelijk staat hier het antwoord op je vraag. Zo niet, neem dan contact met ons op.

 

Wil je een vraag stellen aan andere mantelzorgers? Dat kan op het prikbord van Mantelzorg Capelle.

Ondersteuning

Jonge mantelzorgers

Ik ben jonger dan 23 jaar en mantelzorger. Waar kan ik handige informatie vinden?

Op  www.jmzpro.nl vind je verhalen van andere jongeren, tips over omgaan met zorgen, info over wat er bij jou thuis speelt en een agenda gevuld met gezellige activiteiten waar je even kunt ontspannen en andere jonge mantelzorgers kunt ontmoeten.

kankerspoken.nl

Ben jij 18 jaar of jonger en heeft iemand in jouw gezin of familie kanker (gehad)? Kijk op kankerspoken.nl voor meer informatie.

Kopstoring.nl

Heeft je vader of moeder psychische problemen of een verslaving? Kijk op kopstoring.nl voor meer info.

Brusjes.nl

Heb je een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychisch probleem of verslaving? Kijk op brusjes.nl voor meer info!

Ken je een jonge mantelzorger en wil je meer weten (ook over hoe je ze kunt steunen)?

Ken je een kind of jongere die mantelzorgt, bijvoorbeeld op de school waar je lesgeeft of de (sport)vereniging waar je vrijwilliger bent? Wil je meer weten over de impact van mantelzorgen op hem of haar, en wat jij voor ze kunt doen om het een beetje beter te maken? In de video van Spectrum staan tips.

Of lees meer informatie over jonge mantelzorgers op Care2Share, of de Factsheet Jonge mantelzorgers van MantelzorgNL.

 

Mantelzorgers en overbelasting

Mantelzorgen is intensief en kan zwaar zijn, fysiek en emotioneel. Voor jongeren is mantelzorgen extra zwaar. In deze Factsheet voor professionals staat welke mantelzorgers meer risico lopen op overbelasting.

Info voor onderwijsinstellingen: student en mantelzorger

ECIO adviseert en ondersteunt universiteiten, hogescholen en het mbo over het vormgeven  van inclusief onderwijs en studentenwelzijn. Zodat ook studenten met een extra ondersteuningsvraag (bijvoorbeeld als ze mantelzorger zijn) met succes hun opleiding kunnen doorlopen.

 

Mantelzorg-rap

Deze mooie rap laat zien wat mantelzorgen kan betekenen voor een middelbare scholier – en waar scholen meer informatie kunnen vinden om jonge mantelzorgers te ondersteunen.

Week van de Jonge Mantelzorger

Ieder jaar in juni is er een Week van de Jonge Mantelzorger. Om er aandacht op te vestigen dat ook kinderen en jonge mensen mantelzorgen. Zij hebben nog meer ondersteuning nodig dan volwassen mantelzorgers.

Lees meer op de website van JMZPRO.

Algemeen

Ik woon niet in Capelle, maar de persoon voor wie ik zorg wel

Zorg je voor een Capellenaar, maar woon je zelf ergens anders?

 

Dan kun je beroep doen op Mantelzorg Capelle. Wij zijn er voor iedereen die voor een Capellenaar zorgt. Waar je ook woont.

Hoe weet ik als mantelzorger of ik overbelast ben?

Let op fysieke of psychische klachten en zorg dat je op tijd rust neemt.  7% van de mantelzorgers vindt het mantelzorgen zwaar; de helft voelt zich overbelast. Het is dan ook belangrijk om tijd voor jezelf te nemen om te ontspannen en op te laden. Probeer de zorg af en toe door iemand anders te laten overnemen. Dit heet respijtzorg.

Waarbij kan Mantelzorg Capelle mij ondersteunen?

Mantelzorg Capelle kan ondersteunen bij Wmo-aanvragen, geeft informatie en biedt een luisterend oor. Bij onze bijeenkomsten (bijvoorbeeld SAMen Dementie, SAMen Parkinson en het MantelzorgMenu) ontmoet je andere mantelzorgers om ervaringen uit te wisselen. Net als jij zijn zij ook ervaringsdeskundigen!

 

Ook kunnen we ondersteunen bij het organiseren van respijtzorg (bijvoorbeeld door te helpen zoeken naar een mantelzorgmaatje die af en toe oppast) of logeerzorg.

Wat is respijtzorg?

Vormen van respijtzorg
Soms kun je als mantelzorger even niet zorgen. Dan moet iemand je vervangen. Respijtzorg is alle vervangende zorg voor de hulpvrager. Dat kan tijdelijk zijn, overdragen, bijvoorbeeld doordat je op vakantie gaat. Of vast, bijvoorbeeld elke week een ochtend of middag. Het is belangrijk dat mantelzorgers regelmatig tijd nodig voor zichzelf. Respijtzorg is dus onmisbaar.

Wie neemt de zorg over?
Misschien kunnen buren, familie of vrienden helpen. Of anders vrijwilligers of beroepskrachten. Voor respijtzorg door beroepskrachten is een indicatie nodig. De zorg kan thuis gegeven worden, maar ook buitenshuis.

Wat is een keukentafelgesprek?

Een keukentafelgesprek is een gesprek met een Wmo-consulent van de gemeente, de zorgvrager en (meestal) de mantelzorger. Het gesprek vindt plaats na een verzoek om ondersteuning bij de gemeente (via het nummer 14010). De gemeente moet dan onderzoeken wat de zorgvrager nog zelf kan (met hulp van de omgeving). Het keukentafelgesprek hoort bij dat onderzoek. Het gesprek vindt plaats bij de zorgvrager.

Wonen

Wat is een mantelzorgwoning, en wordt plaatsing ervan vergoed?

Er bestaan kant-en-klare mantelzorgwoningen die bij het eigen huis of huurhuis van de mantelzorger kunnen worden neergezet. Misschien kan een garage worden verbouwd tot mantelzorgwoning. Soms plaatsen gemeente of woningcorporatie een mantelzorgwoning vanuit het Wmo-budget.
Lees meer over een mantelzorgwoning.

De woning van de persoon voor wie ik zorg, is veiliger gemaakt. Wordt dit vergoed?

Woning aanpassen
Iemand die zorg nodig heeft, kan vaak nog in het eigen huis of appartement wonen. Maar misschien moet de douche worden aangepast. Of moeten drempels worden weggehaald vanwege een rolstoel. De Wmo of Wet langdurige zorg (Wlz) vergoeden dit soms. Vraag dit na bij het Wmo-loket van de gemeente.

Lees hier meer over woningaanpassing.

Ik wil dichter bij degene wonen die ik verzorg. Hoe vraag ik urgentie aan?

Wil je zo snel mogelijk naar een andere huurwoning verhuizen om dichter bij degene te wonen die je zorg nodig heeft? Mantelzorg valt onder de urgentieregeling. Op suwr.nl staat meer over de urgentieregeling in de regio Rijnmond.

Ik wil gaan samenwonen met de persoon die ik verzorg. Waar moet ik op letten?

Woon je als mantelzorger te ver van de persoon die je verzorgt, en wil je dichterbij wonen? Wil je gaan wonen met de persoon die je verzorgt? Of moet de badkamer of woonkamer van zijn of haar huis worden aangepast voor de veiligheid?

 

Stappenplan Mantelzorg en wonen / gezamenlijke huishouding
Bespreek samen de voors en tegens van samenwonen. Wie komt bij wie wonen? Hoe hou je rekening met elkaars privacy? Wat zijn de financiële gevolgen van één huishouding, bijvoorbeeld voor een uitkering of de Belastingdienst?

 

Lees hier meer over het stappenplan mantelzorg en wonen en een gezamenlijke huishouding.

 

 

 

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over mantelzorg en wonen.

Mantelzorg en AOW

Woon je in een zorginstelling, of woont je partner in een zorginstelling, en krijgen jij of je partner AOW? Dan kun je bij de SVB je AOW voor gehuwden veranderen naar AOW voor ongehuwden. Als je daarvoor kiest, krijg je een hoger AOW-pensioen.

Een AOW voor ongehuwden kan soms (grote) gevolgen hebben voor de eigen bijdrage.
Lees meer op de website van het CAK.

Deze website maakt gebruik van (noodzakelijke) analytische cookies.

Meer info Weigeren