Column: Uit mijn leven gegrepen (6)

‘Iedereen is anders’


Als moeder van Suzanne, een dochter met verstandelijke beperking, maakt Zazzy gewone dingen op een bijzondere manier mee. Dit keer: wie staat daar voor de deur?

 

Collecte

De pannen staan te pruttelen en Suzanne helpt tafeldekken. Links en rechts uit elkaar houden blijft lastig, al is ze bijna twintig. Verwachtingsvol vraagt ze of het goed ligt. ‘Aan welke kant zit je horloge?’ vraag ik. Ze kijkt naar haar pols en ik zeg, ‘Dat is links. Voor de vorken.’ Haar blik glijdt naar het bestek. ‘Wissel de vork en het mes eens van plek,’ zeg ik. Ze legt het bestek op de juiste plaats en kijkt mij trots aan. Ik steek mijn duim op. ‘Mijn horloge heeft geholpen,’ beweert Suzanne. Haar sieraad, waar ze ondanks dat lastige klokkijken zo blij mee is.

 

Iedereen is anders

Ik heb tijd om een verhaaltje voor te lezen en vraag Suzanne haar boek te pakken. Ze kruipt tegen me aan op de bank. Ze is dol op boeken met verhalen en plaatjes. Bovendien vindt ze het open en dicht doen boeiend. Net als bij deuren, doosjes, tassen en etuis. Het samen vasthouden van het prentenboek en luisteren naar mijn stem maakt voorlezen een fijn moment. ‘Waarom kan ik niet lezen en Marcel wel?’ vraagt ze. Ik antwoord dat iedereen anders is. De een kan lezen en de ander zwemmen. Wij lezen sámen – en dat is gezellig. Suzanne is tevreden met het antwoord en slaat het boek open. Dat haar broertje beide vaardigheden beheerst, lijkt een onbelangrijk detail.

 

Collectant

Tring, klinkt de bel. Suzanne loopt mee naar de voordeur. Er staat een man met een collectebus. ‘Hebt u iets over voor het gehandicapte kind?’ vraagt hij. Ik doe mijn mond open om te antwoorden, maar Suzanne is sneller. ‘Hé, dat is voor mij,’ klinkt het enthousiast. De man staart naar haar. Trots vervolgt Suzanne: ‘Ik ben een gehandicapt kind.’ Ik verbaas me over haar inzicht. De collectant is sprakeloos. ‘Wat wordt er met het opgehaalde geld geregeld voor dit gehandicapte kind?’ red ik hem.

 

Samen

Hij vertelt dat het geld wordt besteed aan projecten waarin kinderen met én zonder handicap samen sporten en spelen. Suzanne doet onze bijdrage in de collectebus. ‘Samen is gezellig,’ zegt ze.

 

Dit jaar vindt de collecteweek van Stichting het gehandicapte kind plaats van 14 t/m 19 november 2022.

Deze website maakt gebruik van (noodzakelijke) analytische cookies.

Meer info Weigeren