Column: Decemberperikelen

‘Stomme jongens, vuurwerk is verboden!’


Als moeder van Suzanne, een dochter met verstandelijke beperking, maakt Zazzy gewone dingen op een bijzondere manier mee. Dit keer: hoe ervaart Suzanne de feestmaand?

 

De decembermaand kruipt dichterbij. Voor Suzanne hangt er spanning in de lucht gedurende deze feestelijke tijd – van alles wat anders is.

 

De aankomst van Sinterklaas volgt Suzanne ieder jaar op de televisie. De goedheiligman blijkt al jaren een blijvertje en zorgt voor spannende en vrolijke momenten. Wanneer hij op 6 december vertrekt en ik bevestig dat hij echt pas over een jaar terugkomt, is ze tevreden met de afsluiting van dit deel van de festiviteiten.

 

Vuurwerk

Later in de maand moppert ze bij het horen van knallen: ‘Stomme jongens, vuurwerk is verboden.’ Ze vertelt over de bijzonderheden van de afgelopen jaarwisselingen die wij ons natuurlijk herinneren: ze hing ’s nachts huilend aan de telefoon. Hoe zorgen wij dat dit onderwerp een paar weken naar de achtergrond verhuist?

 

Afleiding

Juist: de aanloop naar kerst is een goede afleiding van de laatste dag van het jaar. Bij het openen van de kist met kerstspullen, beginnen de momenten van herkenning. Kerstliedjes klinken door de kamer. Met verbazing constateer ik dat Suzanne deze teksten goed onthoudt. Tevreden drinken we onze koffie met de laatste kruidnootjes. Het kerstboompje is een blikvanger en de kaarsen op batterij maken het gezellig. Haar kerstknuffel zit op schoot. Suzanne herhaalt regelmatig de namen van bekenden die ze binnenkort ontmoet.

 

Kerstmis

Twee weken wachten is lang. Met behulp van een adventskalender maken we het overzichtelijk. De tijd houdt haar eigen tempo, zelfs bij het openen van twee vakjes tegelijk. Eindelijk is het Kerstmis en geniet ze van het weerzien met familieleden, verhalen, lekkernijen en cadeautjes. ‘s Avonds in bed straalt een slaperige Suzanne van tevredenheid.

 

Volhouden

De laatste week van het jaar is aangebroken. Steeds meer knallen klinken er op straat. ‘Naar buiten’ stellen we uit voor in het nieuwe jaar. Suzanne duikt als een stokstaartje weg voor de geluiden en barst zo nu en dan in tranen uit.
Even volhouden. Morgen is het Nieuwjaar.

Deze website maakt gebruik van (noodzakelijke) analytische cookies.

Meer info Weigeren